luni, 28 noiembrie 2011

Primul desen animat din lume

Caricaturistul francez Émile Cohl realiza Fantasmagorie in anul 1908, un scurtmetraj alb-negru, considerat a fi primul desen animat din lume. Cohl a avut nevoie de 700 de desene, de o placa de sticla iluminata, de multa rabdare si de inspiratie pentru a lega imaginile intre ele.


Caricaturistul a fotografiat apoi liniile negre pe hartie alba si a inversat ulterior negativul pentru a crea efectul de creta pe tabla ("chalk-line effect"), plasand desenele unele peste celelalte. Pozitia fiecarei imagini era doar usor schimbata fata de cea care ii preceda pentru a putea da scurtmetrajului miscare si continuitate intre desene.

Rezultatul final nu are o structura narativa prea complexa, insa, o explicatie a fost gasita de cei care au studiat munca lui Cohl in insusi titlul creatiei, Fantasmagorie. Numele Fantasmagorie a avut drept sursa de ispiratie cuvantul "fantasmograph", un fel de lanterna magica folosita pentru a proiecta imagini fantomatice pe perete. Prin urmare, Émile Cohl si-a dorit cel mai probabil sa se concentreze pe succesiunea desenelor, mai mult decat pe poveste. (articol preluat)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Poţi urmarii postarile aparute pe acest blog doar abonandu-te la rubrica "Urmăriţi prin e-mail". Daca va placut acest material lasati un comentariu aici.